Sälj med oss Till salu Om oss Våra partners Kontakt Karriär

Drottninggatan 27

NORR

3 rok
105 kvm
4 500 000 kr
Alla bilder

En sekelskiftesdröm

I stadens kanske vackraste fastighet anno 1907 och på ett av de absolut mest attraktiva lägena, finner vi en sann sekelskiftesdröm med stor balkong i söder med läcker utsikt över teatern, Norra hamnen, Hasse Alfredssons plats och glimt av sundet. Här frossar man i detaljer från förra sekelskiftet med bland annat dubbla kakelugnar, takrosetter och stuckaturer, spröjsade fönster, djupa fönsternischer, fiskbensparkett, gedigen takhöjd och vackra snickerier. Representationsrummet som ligger på gaveln av huset med burspråk är verkligen ett rum utöver det vanliga. Spatiösa ytor med plats för både soffgrupp, matplats och möblemang för te-bjudning. Här får man ett helt magiskt ljusinsläpp och takprydnaderna är enastående, liksom den utsmyckade kakelugnen. I bostaden finns även två rejäla sovrum, varav det ena har pardörrar ut till balkongen. I detta återfinns ytterligare en vacker kakelugn. Det andra nyttjas idag som tv-rum och har en platsbyggd bokhylla. Köket är rymligt och ligger i centrum av lägenheten med utgång till balkongen. Tänk att stå här och laga mat och blicka ut över hela staden. Badrummet är helkaklat och utrustat med tvättmaskin. Sammantaget är detta en riktig pärla redo för nästa ägare!

Drottninggatan 27 och kvarteret Kristinehall är många Helsingborgares drömadress. Ett helt kvarter byggt under sekelskiftet med många vackra fastigheter. Just BRF Kristinehall 1 med adress Drottninggatan 27 och Karl Johans gata 2, är kanske extra speciellt. Fastigheten ligger runt gaveln av kvarteret och sträcker sig ståtligt med ansiktet vänt mot hela staden. Här bor man på lugnt läge men med närhet till allt. Konserthuset och Teatern kan skymtas från balkongen, precis som salt dopp vid Gröningen. Några av stadens mest attraktiva restauranger ligger runt knuten, samt man har promenadavstånd till Helsingborg central. Föreningen är lågt belånad och hyr ut hela 6 st lokaler, en av dessa är omåttligt populära Café Étoile där man kan inmundiga allt ifrån frukost, till lunch samt kvällsmaten. I avgiften ingår värme, vatten samt man betalar 100kr/mån för internet på hela 1000 megabit/sek. Föreningens medlemmar har tillgång till ett gym i källaren.

Föreningen står inför en del stora renoveringar på fastigheten med bland annat tak, fasad, balkong och fönsterrenovering.
Läs mer under information om föreningen.

Ombyggnation av Hasse Alfredsons plats kommer ske med start 2023. Då kommer man konvertera vändzonen nedanför till ett torg med bland annat riklig växtlighet och uteservering. Av renderade bilder att döma kommer det bli ett riktigt trevligt inslag för de boende i närområdet!

En förtrollande bostad som verkligen skall upplevas på plats. Varmt välkomna att boka tid för visning med Martin Persson.

Typ
Bostadsrättslägenhet
Pris
4 500 000 kr Utgångspris
Månadsavgift
4 364 kr/mån
Boarea
105 kvm
Antal rum
3 rum
Område
NORR
Martin Persson
Fastighetsmäklare
martin@3etage.se 0735-179338 Intresseanmälan
Sön 4 Juni kl 14:25 - 14:55
Anmälan krävs
Planritning Hans Alfredssons plats
Planritning Drottninggatan 27

Entré

Hall med klinkergolv. Garderober.

Allrum

Ett av de vackraste rummen i sitt slag. Stort på gaveln av huset med charmigt burspråk. Kakelugn (ej eldningsbar), fiskbensparkett, otroliga stuckaturer/utsmyckningar pryder taket, spröjsade fönster. Här ryms såväl matbord som soffgrupp och extra möblemang.

Sovrum/tv-rum

I fil med allrummet ligger nuvarande tv-rum. Stort härligt rum med plats för dubbelsäng. En hel vägg finns bokhyllor som nuvarande ägare tänkt lämna kvar. Fiskbensparkett och läckra takutsmyckningar.

Kök

Vit inredning och ljus bänkskiva. Klinkergolv. Kyl/frys, diskmaskin, ugn, micro, häll och fläkt. Utgång till balkong.

Sovrum II

Även detta är väl tilltaget på cirka 14 kvm och rymmer en dubbelsäng plus massvis med förvaring. Förslagsvis kan man bygga garderober från golv till tak. Kakelugn (ej eldningsbar), fiskbensparkett och pardörrar ut till balkongen.

Badrum

Helkaklat och utrustat med dusch, toalett, vask och tvättmaskin.

Kort fakta

Typ
Bostadsrättslägenhet
Adress
Drottninggatan 27
Område
NORR
Kommun
Helsingborg
Pris
4 500 000 kr
Månadsavgift
4 364 kr/mån
I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv och internet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Antal rum
3 rum
Boarea
105 kvm / Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Byggnad

Byggnadsår
1907
Fönster
2-glasfönster med spröjs
Uppvärmning
Fjärrvärme
Våningsplan
2 av 6. Hiss finns.
Övriga byggnader
Källarförråd, tvättstuga och gym

Ekonomi

Andel i föreningen
4.2373%
Andel av årsavgift
4.18%
Bostaden är pantsatt
Nej

Driftkostnader

Hushållsel
500 kr
Försäkring
150 kr
Summa
650 kr

Energideklaration

Status
Utförd (2022-10-25)
Primärtenergital
91 kWh/m2/år
Energiklass
D

Uteplats

Balkong i söderläge med utsikt över parken framför samt in mot staden

Förening

Namn
Kristinehall Nr 1
Organisationsform
Bostadsrättsförening
Org.nummer
769610-5944
Föreningens ekonomi
Som tidigare nämnts är fastigheten lågt belånad. Avgifterna är fortfarande relativt låga, även om avgiften höjdes med 10% per 2023-01-01. Givet de kommande renoveringarna bör man räkna med ytterligare avgiftshöjningar under nästkommande år. Renoveringarna kan också finansieras på andra sätt, detta finns det dock inga beslut på. En tänkbar lösning är genom s.k. direkt kapitaltillskott från medlemmarna. Fördelar med ett sådant upplägg är att de boende kan få ränteavdrag på lånen och man får ta upp det som en utgift den dag man säljer bostaden.
Föreningen äger marken?
Ja
Äkta/oäkta förening?
Äkta
Antal lägenheter
21 st
Antal lokaler
6 st
Tillåts juridisk person?
Nej
Tillåts delat ägande?
Ja
Renoveringar
Renoveringar - Utförda och planerade
Utförda renoveringar:
2020 - Lagning av puts samt bättringsmålning av fasad i markplan Karl Johans Gata
2020 - Varsam tvättning samt lagning av stuckaturer, sockellist och hål i sandstensporten vid entrén
Drottninggatan 27
2020 - Uppfräschning av källargångar, putsning och målning av ytor med mest putssläpp
2020 - Lagning av sprickor i fasaden
2020 - Totalrenovering av hissen
2019 - Ommålning av samtliga fönster och balkongdörrar på södersidan samt ett visst underhåll av fönster i övrigt.
2019 - Trapphuset på Karl Johans Gata ommålat samt ny trapphusarmatur. I samband med detta renoverades porten.
2019 - Byte av ventilationsaggregat på taket
2019 - Renovering av de blyinfattade fönsterna
2019 - Brandskyddsöversyn
2019 - Nytt låssystem med taggar har införts samt nya porttelefoner
2019 - Tidsenlig trapphusarmatur har införskaffats till Drottninggatan samt att nya trapphusregister monterats i båda entréerna
2019 - Nytt gym för föreningens medlemmar
2018 -Trappen Drottninggatan 27 återställd i originalskick
2018 - Målat tak
2018 - Renovering av fönster
2018 - Gårdsplan är renoverad
2018 - Nytt cykelskjul.
2015 - Relinat stammarna

Kommande renoveringar:
Föreningen är inne i en stor revidering av underhållsplanen och har sedan ett halvår tillbaka undersökt fastighetens skick. Målbilden är att under 2023 i samordning med kommunens arbete på Drottninggatan och Karl Johans gata samt anläggningen av Hans Alfredssons plats tillåter det, att påbörja en ganska omfattande renovering. Den innefattar byte av tak, fasadarbete, fönsterrenoveringar och byte av en del fönster samt omgjutning och renovering av balkonger. Föreningen är inne i skedet med finansieringen och ungefär hur mycket det kommer att påverka avgift eller om det ska finansieras via direktkapital är inte beslutat.

Info från ordförande:
Preliminär tidsplan för renovering av Kristinehall 1

Med en första start förhoppningsvis under hösten 2023 påbörjas renovering av fönster så smått. Den huvudsakliga renoveringen som innefattar byte av tak, fasadarbete, omgjutning och byte av räcke balkonger och renovering samt byte av en del fönster beräknas starta februari 2024. Renoveringen beräknas vara klar december 2024. Möjligtvis återstår en del fönster då dessa är arbetsintensiva att hantera.

När det gäller finansieringen av renoveringen så begär föreningen under juni månad in från alla andelsägare hur de avser att finansiera sin del. Om det är via kapitaltillskott eller via medlemslån. Mest sannolikt kommer finansieringen att behöva ske först vid årsskiftet. Men detta beror på omfattningen och kostnaden för de arbeten som kan påbörjas till hösten.
Det finns en möjlighet att man delar in betalningen i mer än en del, detta är dock inte klart varken praktiskt eller juridiskt.
----------
Enligt konsult som föreningen anlitat ligger investeringen på cirka 26 miljoner.
Bostadens andelstal är 4,2373% och andel av årsavgift är 4,18%. Kapitaltillskottet blir i så fall i storleksordningen 1 050 000 - 1 100 000kr.

Information:
Huset är rödmärkt av Helsingborgs stad så det finns rätt stora begränsningar i vad man får göra avseende yttre förändringar, tex får föreningen inte byta fönster.
Allmänt om föreningen
Föreningen består av 21 lägenheter och 6 lokaler. Hela kvartetet Kristinehall i Helsingborg är klassat som varande av högt kulturhistoriskt värde och fastigheterna är q- och k-märkta.

Huset byggdes 1905 av byggmästaren Anders J Wilson. Han utbildade sig tidigt i USA, där han inspirerades av bl a amerikanska byggmetoder. Han var en av stadens mest framstående byggherrar på sin tid. Det är Wilsons initialer vi idag kan se ovanför porten till Drottninggatan 27.

I avgiften ingår värme, vatten samt de boende betalar 100kr/mån för kabel tv via Sappa samt Bredband via bredband 2 (1000MB/sek).
I källaren har man nyligen invigt ett mindre gym, som är fritt för föreningens medlemmar att nyttja. Här finns även en tvättstuga samt källarförråd till bostäderna.
Föreningen är lågt belånade och har goda intäkter från hyreslokalerna.

Besök gärna deras hemsida för mer info: www.kristinehall.se

Intresseanmälan