Sälj med oss Till salu Om oss Våra partners Kontakt Karriär

Karl Johans Gata 2

Norr/Drottninggatan

3 rok
84 kvm
3 750 000 kr
Alla bilder

Sekelskiftestrea med sundsutiskt

I stadens kanske vackraste fastighet anno 1907 och på ett av de absolut mest attraktiva lägena, finner vi denna eleganta trea på femte våningen med balkong i sydvästläge. Härifrån får du en majestätisk utsikt över Öresund, Norra Hamnen och staden. I bostaden frossar man i sekelskiftesdetaljer såsom spröjsade fönster, gedigen takhöjd, svepande brädgolv, vackra snickerier, läckra takrosetter och hela tre utsmyckade kakelugnar. Bostaden ligger på badrocksavstånd från Järnvägsmännens brygga och med direkt närhet till hela stadens utbud.

Föreningen står inför en del stora renoveringar på fastigheten med bland annat tak, fasad, balkong och fönsterrenovering.
Läs mer under information om föreningen.

Med entré från Drottninggatan kan man kliva in i hiss upp till våning fem och därefter gå över en passage för att komma till detta trapphus. Så man kan säga att det delvis finns hiss. Då jag själv bott i samma trapp som denna bostad, cirka sex-sju år sedan, har jag många gånger använt denna ingång, för att slippa gå i trapporna från Karl Johans gata.

När man kliver in i bostaden och går vidare in i vardagsrummet är det första man slås av det magiska ljusinsläppet samt den magnifika utsikten genom de stora spröjsade fönsterna. Detta är ett rum utöver det vanliga som tog andan ur mig varje gång jag kom hem efter en stressig dag på jobb. Rummet är spatiöst och kan inrymma både soffgrupp och matplats. För att inte tala om balkongen, belägen mot sydväst med sol från förmiddag till sen kväll. En underbar plats på sommarhalvåret. I fil med vardagsrummet och med samma vackra utsikt ligger nuvarande matsal, detta rum kan disponeras som sovrum. Här kan man duka upp ett långbord för hela släkten. Ett stort sovrum, lugnt och skönt mot gården, badrum med tvättmaskin samt kök med plats för mindre matbord, finns också. Såväl kök och vardagsrum har några år på nacken, men är funktionsdugligt.

Drottninggatan 27 och kvarteret Kristinehall är många Helsingborgares drömadress. Ett helt kvarter byggt under sekelskiftet med många vackra fastigheter. Just BRF Kristinehall 1 med adress Drottninggatan 27 och Karl Johans gata 2, är kanske extra speciellt. Fastigheten ligger runt gaveln av kvarteret och sträcker sig ståtligt med ansiktet vänt mot hela staden. Här bor man på lugnt läge men med närhet till allt. Konserthuset och Teatern kan skymtas från balkongen, precis som salt dopp vid Gröningen. Några av stadens mest attraktiva restauranger ligger runt knuten, samt man har promenadavstånd till Helsingborg central. Föreningen är lågt belånad och hyr ut hela 6 st lokaler, en av dessa är omåttligt populära Café Étoile där man kan inmundiga allt ifrån frukost, till lunch samt kvällsmaten. I avgiften ingår värme, vatten samt man betalar 100kr/mån för internet på hela 1000 megabit/sek. Föreningens medlemmar har även tillgång till ett gym i källaren.

Ombyggnation av Hasse Alfredsons plats kommer ske med start 2023. Då kommer man konvertera vändzonen nedanför till ett torg med bland annat riklig växtlighet och uteservering. Av renderade bilder att döma kommer det att bli ett riktigt trevligt inslag för de boende i närområdet!

En förtrollande bostad som verkligen skall upplevas på plats. Jag har alltid sagt att den dag jag flyttar tillbaka in till stan igen, då är det Karl Johans gata och kvarteret Kristinehall som gäller. Varmt välkomna att boka tid för visning med Martin Persson.

Typ
Bostadsrättslägenhet
Pris
3 750 000 kr eller högstbjudande
Månadsavgift
3 565 kr/mån
Boarea
84 kvm
Antal rum
3 rum
Område
Norr/Drottninggatan
Martin Persson
Fastighetsmäklare
martin@3etage.se 0735-179338 Intresseanmälan
Andreas Schultz
Assisterande mäklare
andreas@3etage.se 0735-179334
Kontakta mäklaren för visning på 0735-179338 alternativt martin@3etage.se
Planritning Hans Alfredssons plats
Planritning Karl Johans gata 2 Ritning

Rumsbeskrivning

Hall
Hall med plats för avhängning.

Vardagsrum och matsal
Till vänster från hallen finner vi två ljusa rum i fil som avgränsas av vackra pardörrar. Stora fönsterpartier med spröjs och magnifik utsikt. Vardagsrummet är så pass stort att man kan rymma både matbord och soffgrupp, om man vill utnyttja nuvarande matsal till ett extra sovrum. Ljusa väggar, vackra brädgolv och takrosetter. Kakelugn i vardera rum.

Balkong
Från vardagsrum nås den soliga balkongen i västerläge med utsikt över Norra hamnen och Öresund.

Sovrum
Mot innergården ligger sovrummet, lugnt och svalt. Ljusa harmoniska målade väggar och brädgolv. Rymmer dubbelsäng och extra möblemang. Kakelugn no 3!

Kök
Ligger till höger från hallen med fönster mot innergård. Ugn, häll, diskmaskin, kyl/frys.

Badrum
Äldre badrum med platsmatta och kaklade väggar. Badkar, vask, toalett och toppmatad tvättmaskin. Ett tips är att höja taket, det gick när jag renoverade min lägenhet i fastigheten. Fönster!

Område.
Norra Hamnen har det mesta man kan önska av ett läge! Nära sundet med salta bad, nära city med hela dess utbud, nära till kajkanten som kantas av restauranger och inte minst en fantastiskt utsikt!
Ett på många sätt optimalt läge helt enkelt!

Kort fakta

Typ
Bostadsrättslägenhet
Adress
Karl Johans Gata 2
Område
Norr/Drottninggatan
Kommun
Helsingborg
Pris
3 750 000 kr
Månadsavgift
3 565 kr/mån
I avgiften ingår värme, vatten. Tillkommer obligatorisk kostnad om 100kr/mån för internet.
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Antal rum
3 rum
Boarea
84 kvm / Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Byggnad

Byggnadstyp
Flerfamiljhus
Byggnadsår
1907
Fönster
2-glasfönster med spröjs
Våningsplan
5 av 6. Hiss finns.
Övriga byggnader
Källarförråd, tvättstuga samt cykel uppställning på innergården. Gym finns i källaren för föreningens medlemmar.

Ekonomi

Andel i föreningen
3.8136%
Andel av årsavgift
3.5%
Bostaden är pantsatt
Nej

Driftkostnader

Hushållsel
450 kr
Försäkring
125 kr
Summa
575 kr

Energideklaration

Uteplats

Balkong i sydvästläge med utsikt över parken framför, havet, samt in mot staden

TV- och internetanslutning

TV: Ingår basutbud. Bredband: Ingår via bredband 2.

Förening

Namn
Kristinehall Nr 1
Organisationsform
Bostadsrättsförening
Org.nummer
769610-5944
Föreningen äger marken?
Ja
Äkta/oäkta förening?
Äkta
Antal lägenheter
21 st
Antal lokaler
6 st
Tillåts juridisk person?
Nej
Tillåts delat ägande?
Ja
Renoveringar
Renoveringar - Utförda och planerade
Utförda renoveringar:
2020 - Lagning av puts samt bättringsmålning av fasad i markplan Karl Johans Gata
2020 - Varsam tvättning samt lagning av stuckaturer, sockellist och hål i sandstensporten vid entrén
Drottninggatan 27
2020 - Uppfräschning av källargångar, putsning och målning av ytor med mest putssläpp
2020 - Lagning av sprickor i fasaden
2020 - Totalrenovering av hissen
2019 - Ommålning av samtliga fönster och balkongdörrar på södersidan samt ett visst underhåll av fönster i övrigt.
2019 - Trapphuset på Karl Johans Gata ommålat samt ny trapphusarmatur. I samband med detta renoverades porten.
2019 - Byte av ventilationsaggregat på taket
2019 - Renovering av de blyinfattade fönsterna
2019 - Brandskyddsöversyn
2019 - Nytt låssystem med taggar har införts samt nya porttelefoner
2019 - Tidsenlig trapphusarmatur har införskaffats till Drottninggatan samt att nya trapphusregister monterats i båda entréerna
2019 - Nytt gym för föreningens medlemmar
2018 -Trappen Drottninggatan 27 återställd i originalskick
2018 - Målat tak
2018 - Renovering av fönster
2018 - Gårdsplan är renoverad
2018 - Nytt cykelskjul.
2015 - Relinat stammarna

Kommande renoveringar:
Föreningen är inne i en stor revidering av underhållsplanen och har sedan ett halvår tillbaka undersökt fastighetens skick. Målbilden är att under 2023 i samordning med kommunens arbete på Drottninggatan och Karl Johans gata samt anläggningen av Hans Alfredssons plats tillåter det, att påbörja en ganska omfattande renovering. Den innefattar byte av tak, fasadarbete, fönsterrenoveringar och byte av en del fönster samt omgjutning och renovering av balkonger. Föreningen är inne i skedet med finansieringen och ungefär hur mycket det kommer att påverka avgift eller om det ska finansieras via direktkapital är inte beslutat.

Info från ordförande:
Preliminär tidsplan för renovering av Kristinehall 1

Med en start under hösten 2023 påbörjas renovering av fönster så smått. Den huvudsakliga renoveringen som innefattar byte av tak, fasadarbete, omgjutning och byte av räcke balkonger och renovering samt byte av en del fönster beräknas starta februari 2024. Renoveringen beräknas vara klar 2025. Möjligtvis återstår en del fönster då dessa är arbetsintensiva att hantera.

När det gäller finansieringen av renoveringen så begär föreningen under juni månad in från alla andelsägare hur de avser att finansiera sin del. Om det är via kapitaltillskott eller via medlemslån.

Senaste informationen från ordförande 2023-10-05: Avtal har nu slutits med entreprenör. Arbetet kommer att påbörjas så smått i form av renovering av fönster. Detta beräknas fortgå i ungefär två år. Huvudentreprenaden beräknas vara klar i september 2025.

De juridiska och ekonomiska delarna är snart klara. Betalningen av andelen som tillhör lägenheten är 26 miljoner x andelstalet som lägenheten har i i föreningen. Dv.s. hur stor del av föreningen som man tar på sig när man köper lägenheten. Skulle renoveringen kosta mer än de 26 miljoner kommer detta att tas ut genom avgiftshöjning. Som det ser ut nu, och detta är preliminärt, kommer man att betala i fem tillfällen. Med ungefär 20% av sin del med start i januari 2024. Eventuellt en något högre initial betalning.

Denna bostads andelstal är 3,81360% = 991 500kr.
----------
Information:
Huset är rödmärkt av Helsingborgs stad så det finns rätt stora begränsningar i vad man får göra avseende yttre förändringar, tex får föreningen inte byta fönster.
Allmänt om föreningen
Föreningen består av 21 lägenheter och 6 lokaler. Hela kvartetet Kristinehall i Helsingborg är klassat som varande av högt kulturhistoriskt värde och fastigheterna är q- och k-märkta.

Huset byggdes 1905 av byggmästaren Anders J Wilson. Han utbildade sig tidigt i USA, där han inspirerades av bl a amerikanska byggmetoder. Han var en av stadens mest framstående byggherrar på sin tid. Det är Wilsons initialer vi idag kan se ovanför porten till Drottninggatan 27.

I avgiften ingår värme, vatten samt de boende betalar 100kr/mån för kabel tv via Sappa samt Bredband via bredband 2 (1000MB/sek).
I källaren har man nyligen invigt ett mindre gym, som är fritt för föreningens medlemmar att nyttja. Här finns även en tvättstuga samt källarförråd till bostäderna.
Föreningen är lågt belånade och har goda intäkter från hyreslokalerna.

Besök gärna deras hemsida för mer info: www.kristinehall.se

Intresseanmälan